motto: "bez háčků a bez čárek, je mobilní pisálek"

28.7.12

10 otázek pro ... @fourfivefire

Ahoj všem, v tento prázdninový den. Po delší, hodně delší době vítá hosta z "dalekého" Slovenska. Narodil se na Slovensku, žije a studuje v Anglii a rád by se na Slovensko vrátil. Má rád to a taky tohle, ale to si už přečtěte sami.


1.) Ahoj, jsem rád, že jsi přijal pozvání do 10 otázek pro ... Nejprve tě poprosím, aby ses představil našim čtenářům, odkud jsi atd, atd ... :)
Ahoj,tiež ďakujem za pozvanie! Takže moje civilné meno je Matúš, ale internetová komunita ma skôr pozná pod prezývkou @fourfivefire. Taktiež je verejným tajomstvom, že sa dlhodobo, často s odporom zdržiavam v Anglicku, ale na Slovensko, kde som kus svojho života vyrastal, som nezanevrel. Inak by som svoju pracovnú pozíciu pomenoval ako aktívny povalač.

2.) A já si myslel, že v Anglii studuješ nebo pracuješ!? (:-o) I když, ono se to "aktivní povaleč" ani s jedním nevylučuje. Ale zajímal by mě význam tvého nicku. Něco s hasičskou tématikou?
V anglicku študujem, aspoň sa teda tak tvárim (obor počítačové siete a správa serverov). Občas aj pracujem (kódovanie), ale hlavnou náplňou je te spomínana škola.

Nick mám zo serialu IT Crowd (S01E02) keď sa Moss snažíl márne oznámiť že v kancelárii horí hláškou "Oh four! I mean five! I mean fire!!". Vzniklo to ako iné názvy z mojej 'producie', keď niečo vymýšlam, tak sa inšpirujem tým, čo práve vidím. S hasičmi, ako si sa domnieval, vela spoločné nemám a v spokojný osud ludí radšej ani mať nebudem :)

3.) Máš zálibu v seriálech? Které jsou tvé nejoblíbenější?
Pri dlhých, často aj nudných večeroch sú serialy vykúpenie. Keď som si pozrel zoznam 'top serialov' tak som mal seriozny problem vela rozpoznať, ale medzi moje oblúbene určite patrí už spomínany IT Crowd, MD House, Mr. Monk, Family Guy ale aj Prison Break si rád znova pozriem. Vynechať Červeného trpaslíka by bol hriech a nespomenuť Mesto tieňov by som si nedovolil. Menovať by som mohol dlho, ešte však spomeniem že dve série Pushing daisies ma príjemne potešili.

4.) Proč sis vybral studium v Anglii? Je rozdíl mezi studiem na Slovensku, popřípadě v Česku a v Anglii?
Volba to bola neslobodna i keď zozačiatku som sa tešil. Pred 5 rokmi sme sa presťahovali do Anglicka a pretože som bol školopovinný tak som nastúpil do školy a pokračoval ďalej.

Z osobných skúsenosti čo môžem povedať, škola v Anglicku je oveľa jednoduchšia a človek má viac volného času. Na Slovensku je to drilovačka, a hrá sa na pamäť, na ostrove sa viac venujú praktickej výučbe. Jedna z výhod je samozrejme jazyk, ktorý mi tlačia do hlavy.

5.) Plánuješ, že se vrátíš na Slovensko, nebo je pobyt v Anglii pro tebe již trvalý?
Ja by som sa veľmi rád vrátil naspäť i keď moje okolie túto volbu dva krát neschvaluje. Verím že životná úroveň v Anglicku je lepšia ale neakým spôsobom tam nemám ten pocit zo života. Každopádne tam ešte 3 roky určite budem, takže si to nechám prejsť hlavou. Neviem čo bude, takže to budem riešiť až keď príde na lámanie chleba.

6.) Dobrá, předpokládejme, že po studiu zůstaneš v Anglii. Jaká je tvá pracovní perspektiva?
Bezohladu na krajinu kde skončím, po škole by zo mňa mohol byť správca serverov. Keď si však budem môcť vybrať, tak rád by som pracoval niekde na výjazde lebo nerád pozerám nato isté celý deň. Neviem či to je pubertou, ale stále rozmýšlam aj nad prácou na železnici, konkrétne byť rušnovodičom, takže robiť s počítačmi v neakej železničnej spoločnosti by bola (asi) výhra.

7.) Haha, že by ses dal dohromady s @stefansabo a pořádali jste #trip Tour of Europe? Ne, teď vážně. Myslel jsem, že jako strojvedoucí je potřeba vystudovat dopravní školu?
Predstava výletu po Európe znie super a rád by som niečo podnikol. Už dávnejšie som nad niečim uvažoval, ale skôr ako plán do budúcna.

Na rušnovodiča, čo viem, nutne netreba dopravnú školu i keď uprednostnujú takýchto záujemcov. Ako všetci vieme, na železnici je neustály zmätok takže ako to bude o pár rokov si neodvážím odhadnúť. Aj keď nebudem jazdiť, dúfam že vlaky ostanú stále mojou zálubou.

8.) Sice jsem to myslel, že budeš řídit lokomotivu a @stefansabo bude tweetovat z cest, protože (jak všichni víme) Štefan je výtečný #trip spamer a jakýkoliv #trip s ním, musí být neskutečný zážitek. To už by mohlo několik lidí potvrdit. Ale ještě jsem se nezeptal na tvoje zájmy. Takže?
Jeden z mojích málo záujmov je fotografovanie. Rád fotím ludí, ale taktiež rád idem niekde ku trati a fotím vlaky, čo však v Anglicku môže byť občas problém pretože ma identifikujú ako teroristu alebo samovraha. Obe majú svoje čaro, ktoré však človek keď nespozná, o veľa nepríde.

Keď príde na to, tak rád aj šoférujem, čo však nemám ešte možnosť dlho praktizovať nakoľko som papiere dostal len nedávno. S týmto spojeným koníčkom sa snažím limitovať alkohol na minimum, poprípade voliť nealkoholicku verziu nápoja.

9.) Chtěl jsem se zeptat, jak je to s pravostranným řízením, ale když jsi řidičák získal nedávno, tak vlastně nemůžeš porovnávat. :) Je možné fotky někde vidět?
Čo sa pravostranného riadenia týka, tak je to iba o zvyku. Niekomu to nerobí problém sa prepnuť ako vystúpy z lietadla, niekto zase tomu musí dať čas. Ja som nabral na Slovensku odvahu po mesiaci ale treba uznať, že aj tak mi nebolo všetko jedno.

Ešte taký malý rozdiel ktorý som postrehol je v označovaní ciest a taktiež v informačných ceduliach, ktoré hovoria kam sa cesta uberá - na ostrove sú intenzívnejšie umiestňované a preto sa navigácia môže zdať jednoduchšia.

Moje fotky dávam na Flickr.

10.) Je mi to líto, ale je tu poslední otázka - Je něco, co bys nám chtěl o sobě říct a na co jsem se nezeptal?
Nič konkrétne ma nenapadá, ale rád zodpoviem prípadne otázky :)

Ďakujem za rozhovor a prajem vám pekný deň :)

Děkuji za rozhovor

Předchozí rozhovory zde.

21.7.12

10 otázek pro ... @mipol

Amatérský reportér na jedné straně, profesionál na druhé. Jsem moc rád, že se mi do 10 otázek pro ... podařilo získat hosta, který díky své profesi každodenně vstupuje do našich životů. Hlavně v severomoravském kraji, jej můžete denně vidět na televizní obrazovce. My ostatní jej občas zahlédneme ve zpravodajství z krajů na programu ČT24. Nejen informacemi o své práci, ale také svými tweety, vstupuje do našich #timeline na Twitteru.


1.) Ahoj, jsem rád, že jsi přijal pozvání k rozhovoru. Aspoň budu moci do svého portfolia uvést, ... ten, který dělal rozhovor s televizním reportérem ... :) Ale pro začátek nám prozraď něco o sobě: Jméno, věk, odkud pocházíš a kde právě bydlíš. :)
Ahoj, jsem celkem zaskočen, myslel jsem, že se budu v tomto rozhovoru ptát já. Na opačný postup nejsem vůbec zvyklý :-).

Ale vážně. Dostal jsem jméno Michal Polášek a před několika týdny jsem už dosáhl Kristových let. Největší část života jsem prožil v Kopřivnici, na dohled od tamní známé automobilky. I když toto město silně poznamenala socialistická výstavba a pro mnohé je spíše synonymem pro nevzhledný slepenec paneláků, stále se tam rád vracím. Ono to navíc není až takový problém, protože už asi 5 let bydlím jen pár kilometrů nedaleko v Novém Jičíně. To je zase pro změnu město historické, i tam ale bydlím na sídlišti. No, člověk si moc vybírat nemůže.

2.) Vidíš, aspoň si vyzkoušíš druhou stranu "mikrofonu". :) Jsem rád, když slyším někoho hezky vyprávět o svém rodném městě, i kdyby mělo být sebeošklivější. Tím nechci říct, že Kopřivnice je ošklivé město. Ale já jej pamatuji, právě z té doby socialistické výstavby, kdy, když se řeklo Tatra, každý okamžitě věděl - Kopřivnice. Dnes tomu už tak bohužel není. Tak, otřeme slzy a teď nám pověz, jak se člověk dostane k práci v televizi, respektive televiznímu zpravodajství?
To byla věc čisté náhody. Nikdy předtím mě ani ve snu nenapadlo, že bych mohl skončit v nějaké televizi, i když jako vedlejší specializaci jsem vystudoval ekonomickou žurnalistiku. Pár měsíců po škole jsem dělal dva konkurzy na redaktory - jeden do krajské redakce celostátních novin, druhý do místní televize. Dostal jsem se na obě místa a i když to možná vypadá s odstupem divně, nakonec jsem si zvolil televizi. Téměř 6 let pak bylo mým pracovištěm novojičínské studio místní televize. Až na výjimky krásné období, do práce to bylo kousek, točili jsme sice často nepříliš podstatné věci, ale bavilo mě to.

Předloni na podzim jsem si ale řekl dost a začal hledat novou práci. Byl jsem rozhodnutý nechat televize a konečně přejít do "printu". Takže když mi zavolal člověk z ČT Ostrava, že hledají už zaběhaného redaktora, zprvu jsem silně zvažoval. Nakonec se ale příslib práce v novinách rozplynul, takže jsem na ČT kývnul. No a ono je to už přes rok a až na nepříjemné dojíždění si prakticky nemůžu na nic podstatného stěžovat. Jsou sice chvíle, kdy člověku nezbývá než obrátit oči v sloup a myslet si všechno možné, ale v málokterém zaměstnání to je jinak.

3.) Je důležité, pro práci redaktora, ať televizního, nebo novinového, studium žurnalistiky?
Podle mého názoru na tom až tolik nezáleží. Hlavní je spíše talent a cit. Samozřejmě by měl novinář znát samotné základy práce a dodržovat zásady psaní nebo natáčení, ale to jsou věci, které nutně nemusí získat ve škole. Znám spoustu kolegů, kteří žádné novinářské vzdělání nemají a přitom jsou výbornými redaktory.

4.) Čím jsi chtěl být jako kluk?
Že bych měl jako dítě nějaký sen být tím a tím, tak to určitě ne. V podstatě jsem neměl představu ani po vystudování střední školy. Určitě jsem ale nechtěl skončit někde u nějaké monotónní práce v kanceláři. Jako Blíženec mám rád změny, novinky, když se někde něco děje. Novinařina mi proto sedí i kvůli tomu, že každý den je jiný, každý den musí člověk přemýšlet, jak danou událost nebo problém podat a zpracovat. Často to není jednoduché, ale jen máloco na světě jednoduché skutečně je.

5.) Nedávno jsem v rozhlase poslouchal rozhovor, shodou okolností, s televizní reportérkou. Zaujala mne pasáž o získávání informací. Z tebe žádné zdroje loudit nebudu, ale zeptám se, využíváš pro svou práci informace ze sociálních sítí?
Částečně ano a je pravda, že jsem už pár reportáží na základě informací ze sociálních sítí natočil. Nebylo jich ale moc, spíše jenom jednotky a prakticky jen z jediného oboru, o který se zajímám, a tím je doprava. Sleduju několik specializovaných diskusních fór a občas se tam objeví zajímavý tip. Klasické sociální sítě jako Twitter, Google+ nebo mnou spíše trpěný Facebook sice používám taky, ale primárně pro vlastní potřebu jakéhosi všeobecného přehledu. Námětů pro natáčení se tam zatím moc neobjevilo, částečně i kvůli tomu, že v "mém" regionu, který mám na starosti, zajímavé zdroje na sociálních sítích prakticky nejsou.

6.) Necháme stranou pracovní povinnosti a zjistíme něco ze tvého soukromí. :) Co tě baví, o co se zajímáš?
Teď bych měl asi jako správný novinář říct, že zhruba všechno, abych měl nějaký všeobecný přehled. No tak neříkám, že mě aktuální dění nezajímá, ale většinou to beru jako takový "cvrkot", který až na výjimky příliš podstatný není. Takže co mě tedy drží déle. Už od školních let mě baví historie první poloviny 20 století, ponejvíce období 2. světové války a let jí předcházejících. Sice už mám na četbu málo času, ale stále je co objevovat. Když jsem jezdíval 6 let vlakem do Prahy, tak mě nakazila železnice. Rušení vozů se stahovacími okny považuji za kardinální chybu :). K tomu se pak přidala historie stavby dálnic. To, že se často věnuji ve svých reportážích silnicím, skutečně není náhoda. A pak už jen telegraficky - občas se pokouším fotit a čas od času si s přítelkyní dojdeme pro nějakou kešku. No a nemůžu zapomenout internet, kvůli kterému to interview tady vedeme, samozřejmě.

7.) Když jsi "nakousl" ty silnice, před nedávnem jsi na svém Twitteru uvedl, že jsi testoval nejhorší díry na českých silnicích, v rámci projektu Výmoly 2012. Jsi aktivním účastníkem tohoto projektu a ničil jsi svoje auto nebo služební?
Projektu fandím, ale neúčastním se jej aktivně. Asi třikrát jsem však o něm něco málo natočil. Při výjezdech na reportáže bohužel není čas se zabývat focením či mapováním děr. Dodal jsem tuším jednu nebo dvě díry, které jsem vyfotil při procházce, jinak nic. Čekám, až server představí aplikaci pro Android. Prý je to otázka blízké doby, nechme se překvapit. Co se týče "ničení" vlastního auta, tak to jsem dříve čas od času prováděl při mapování tras pro Waze. Fajn služba, ale kvůli nedostatku času na správcovství jsem ji opustil a teď se spoléhám výhradně na Google Navigaci.

8.) Jak je vidět, jsi velký fanoušek Google a jeho zařízení. Jsi taky takový ten "domácí kutil", co neustále zkouší v Android telefonu nové ROMky, další nadstavby a aplikace?
ROMky raději nezkouším, mobil totiž skutečně používám i na časté telefonování a příjem, takže si jej nechci moc rozhasit :). Spoléhám spíše na oficiální aktualizace. Momentálně čekám na to, až HTC uvolní Android 4.0 ICS pro mé Desire HD. Ale s aplikacemi si hraju celkem rád jak na mobilu, tak i tabletu. Mám jich v obou zařízeních v průměru dost přes 100. Nepatřím ale mezi ty, kteří hned instalují cokoliv, co jim momentálně přijde zajímavé. Tak jako u jiných věcí rozvažuju, sbírám informace a názory. Ne každá aplikace je totiž důvěryhodná.

9.) To by mě tedy zajímalo, jaké aplikace používá televizní redaktor? No a taky, jsou prázdniny, dovolená domácí, nebo zahraniční?
Nic speciálního to není. Novinář samozřejmě potřebuje něco na psaní. Takže když jedeme z natáčení, tak si píšu kostru reportáže na tabletu v Evernote. Pořídil jsem si kvůli tomu Asus Transformer Pad s klávesnicí, kdybych to měl ťukat na displej, tak bych asi nic nenapsal. V práci pak přes WiFi text sesynchronizuji s cloudem a můžu v psaní pokračovat na stolním počítači. Až bude plnohodnotná offline aplikace Google Docs pro Android, odpadne mi ještě kopírování textu z Evernote a bude to dokonalé. Google Docs si navíc neumím vynachválit, když se potřebuju podívat na něco do svých starých reportáží, nemusím je složitě shánět přes rešeršní oddělení, ale mám je před sebou hned.

Dovolená bude zahraniční. Nic moc extra a nic moc daleko, jsem spíše cestovatel po mapě :). V Tatrách budeme testovat novou turistickou navigaci, už se těším na tamní lov kešek.

10.) Vždy, když se přiblíží poslední otázka, začíná být rozhovor nejzajímavější. Ale nedá se nic dělat. Takže - Je něco, co bys nám chtěl o sobě říct a na co jsem se nezeptal?
Třeba na to, proč mi tak dlouho trvá odpovědět. Částečně nedostatek času, částečně skleróza, částečně nedostatek nějaké vhodné myšlenky. Takže nechme spoustu věcí nevyřčených, stejně se nemůžu moc rozepisovat, protože mám v době psaní této odpovědi večerní a noční pohotovost pro celý Moravskoslezský kraj, čili se nemůžu věnovat dlouhotrvajícím činnostem :). Tak závěrem jenom jediné heslo dne: nic se nejí tak horké, jak to v televizi často servírují :).

Posílám asi rok staré foto z reportáže točené na nádraží v Ostravě-Svinově. RegioJet included :).

Děkuji za rozhovor

Předchozí rozhovory zde.

14.7.12

10 otázek pro ... @prochazka (@jiproch)

Na Twitteru je Procházků, jako much po dešti. Ale sleduji jen dva. Doteď jsem si myslel, že s jedním jsem již 10 otázek pro ... dělal a v dnešním rozhovoru na něho odkážu. Jaké bylo moje zděšení, když jsem zjistil, že tomu tak není. Budu muset v nejbližší době napravit!


1.) Ahoj jmenovče, díky, že jsi přijal pozvání do 10 otázek pro... Pro ty, co tě neznají, prosím, představ se nám.
Ahoj, za prvé, díky za pozvání. 10 otázek pro ... mám rád, rád je sleduji a rád se dovídám něco zajímavého o lidech, které sleduji a které se ti podaří zlanařit k rozhovoru. Ale zpět ke mně. Jmenuji se Jirka, příjmení asi nemá cenu zveřejňovat, když je v nicku. Nejsem už žádný mladík, ale stařec už také ne. Bydlím v matičce Praze a je mi tu stále dobře.

2.) Prozraď nám něco osobě, o tvé práci, o tvých zájmech.
Co mám o sobě asi tak říct? Jsem ženatý, již krásných 18 let, ale s manželkou jsme spolu, no... už to bude 21 let. Máme dvě děti a tři zvířata. Počet zvířat v naší domácnosti se často mění. Většinou v poměru jedno odejde, dvě přijdou. :) Počet dětí zůstává konstantní (bez odchodu a příchodu). I když v poslední době začíná mít starší syn divné narážky. Má práce. Moje práce mě baví, jinak bych ji asi nedělal, protože když tě něco nebaví, tak není dobré to dělat. Vesměs to co dělám, dělám už 19 let. Točím volantem. Vystřídal jsem tři zaměstnání a každé bylo jiné. Ale pomalu jsem stoupal od menšího auta, přes větší, až po největší. Ale ještě je pořád kam stoupat! Zájmy, to je taková všeho-chuť. Foto, čtení, sledování seriálů, ale asi nejraději jsem doma, provozuji gaučink a sleduji, jak kolem mne plyne čas.

3.) Pěkně si se nám rozpovídal! Když už tolik let sedíš za volantem, dokázal by ses ještě vrátit k tomu, co jsi vystudoval?
Tak zaprvé, nejsem studijní typ, takže jsem vyučený. V době, kdy jsem chodil na učňák, byl můj obor raritou. Dnes už snad ani není, ale tenkrát to vypadalo, že studuji něco strašně důležitého, co má skvělou a perspektivní budoucnost. Učební obor se jmenoval Mechanik elektronických zařízení. Byla to taková střední škola bez maturity. Původně jsem se hlásil na Střední průmyslovou školu v Úžlabině. Příjmačky jsem udělal, ale nevzali mě. Dodnes lituji toho, že jsem se neodvolal. Třeba jsem mohl být inženýr? Kdo ví. Dnes už je to jedno. Před 7 lety jsem se pokoušel studovat při zaměstnání, abych měl aspoň tu maturity Obchodní akademii, ale taky to moc slavně nedopadlo. Nedostudoval. Takž točím volantem po českých silnicích a kochám se krajinou za okýnkem.

4.) Co člověka jako ty přivede na Twitter?
Všude se o něm mluví, všude se o něm píše. Zpravodajská média začínají objevovat místo zvané Twitter a začínají se mu přizpůsobovat. V poslední době se začíná mluvit o tom, že se připravuje česká mutace a s tím i příliv nových uživatelů. Něco, jako nastal boom po "počeštění" Facebooku. Ti, co již na Twitteru jsou to nechává chladnými. Nevěří, že se zde objeví enormní množství těch, co se chtějí jakýmkoli způsobem nějak zviditelnit. Ti, co to udělat chtěli, už tady dávno jsou. A nemyslím, že jazyková mutace to nějak ovlivní. Ale co mne přivedlo na Twitter? Možnost sledovat zajímavé lidi, aniž bych musel žádat o jejich přátelství. O Twitteru se mluví, jako o mikroblogovací službě. Tweet je sice omezen 140 znaky, ale i v nich se dá vyjádřit síla a důležitost myšlenky. Můžeš volně šířit svoje myšlenky a názory. A budou-li pro uživatele zajímavé, bude se rozrůstat tvé portfolio Followers. Ale nic se nemá přehánět a i zde je potřeba se vyvarovat různých urážek. Může se stát, že bude ze strany Twitteru tvůj účet zablokován.

5.) Před chvilkou jsi prozradil, že jsi fanoušek seriálů. Kterých?
Ono to zase není tak horký, přeci jen volného času není tolik. V posledních letech je moje srdcovou záležitostí TBBT. Sheldon, Leonard, Howard, Raji a Penny, to je skupina lidí, které bych chtěl mít v baráku. Pátá série skončila velkým, ale fakt velkým otazníkem. Už se těším na novou řadu, která by měla začít na podzim. V počítači mám všechny série, všechny díly. Ale to by se asi moc říkalo nemělo, ne? Doma se rádi dívají na HIMYM. Mne to tolik neoslovilo, ale je to baví víc než TBBT. A taky Dva a půl chlapa. U toho se člověk zasměje, zasní a je rád, že je takový, jaký je. Hodně jsem zvědavý na nové série bez Charlie Sheena. Mám všechny díly Star Wars, ale ještě jsem je nikdy neviděl všechny. Většinou nedokoukám, protože usnu. A pak je ještě celá řada seriálů, ale žádný z nich jsem neviděl komplet, nebo mne neoslovil na tolik, abych se na něj vydržel dívat déle, než pár dílů. Když to vezmeš kolem a kolem, je v televizi denně tolik seriálů, že by člověk z toho zblbnul.

6.) Dobře, máš pravdu, není seriál, jako seriál. Vezmeme z jiné stránky. Jaký žánr seriálový, filmový, televizní, nebo i knižní máš rád?
Od mládí tíhnu k vědecko-fantastické literatuře. Mám přečteného celého Isaaca Asimova, Stanislawa Lema, prostě klasiku sci-fi. Občas se mi do toho přimíchalo něco ze světa fanatsy, třeba Dračí srdce, ale všechny díly jsem nečetl. Televize a film? Jak kdy. Stará, česká komedie, nikdy nezklame. Filmy z první republiky, u nich se vždy zasním, jaká to byla doba. Technická revoluce byla na počátku. Prostě začátek. Člověk se tak zamyslí, jestli ještě dnes může nastat situace, že bude objeveno něco, co chápání světa kolem nás obrátí naruby. Že se dočkáme vesmírné turistiky, to věřím. Ale co cestování do dalekého vesmíru? A to už jsme zase zpátky u sci-fi. :)

7.) Chtěl bys cestovat vesmírem, nebo v čase?
Těžká odpověď. Člověk si občas říká, že by se rád vrátil v čase a změnil něco, co se mu nepovedlo. Asi by to bylo fajn. Člověk by si měnil svoji současnost a budoucnost podle toho, jak by mu to vyhovovalo. Vlastně by si ji přizpůsoboval k obrazu svému. Ale kdyby to dělal každý, nastala by jednou kolizní situace. Děj by se v takovém okamžiku musel nutně zaseknout, zkolabovat. Spousta požadavků na jedno konkrétní místo a čas. Takže ne, cestování v čase ne. Ale napříč vesmírem, to ano. Poznat nové světy. Třeba někde opravdu žijí určité formy života. Kdo z nás ví, co se nachází za poslední viditelnou galaxií? Další galaxie? Kde končí vesmír? 
Vždyť vesmír už existuje 15 miliard let. To jsou otázky, na které lidstvo hledá odpovědi a jednou je najde. Věřím tomu, ale to my už tu nebudeme. :)

8.) Vyprávíš o tom s takovým zaujetím, že by ti člověk přál, aby ses toho dožil a měl tu možnost.
No vidíš a to je právě důsledek, nebo následek, TBBT. Ten seriál mě tak chytl, že jsem se o fyziku a vznik vesmíru začal zajímat drobátko víc. Přečetl jsem několik knih od Stephena Howkinga. Je to hrozně zajímavé čtení. O vzniku vesmíru a jeho fungování. Pochopil jsem tak i několik replik z TBBT. Částečně bych se přirovnal k Penny, která na začátku o fyzice nevěděla vůbec nic, ale postupem času začíná chápat různé souvislosti. A to mne zase přivádí k otázce seriálů. Je fajn, že takové pořady vznikají a nutí člověka přemýšlet o světě kolem sebe. Mám také rád televizní programy s touto tématikou. Zvláště pak na kabelových stanicí. Hlavně ty z produkce Discovery Channel, to je opravdová studnice vědomostí a zajímavostí.

9.) A co plány do budoucna?
Těch je také hodně. Asi největším je pořízení vlastní chalupy. Zatím jezdíme na dovolenou na chalupu rodičů, ale rádi bychom něco vlastního. Rozmýšlíme, jestli koupit nějakou starší i s možností menší rekonstrukce, nebo si nechat postavit úplně novou. Vzhlédly jsme se v roubenkách. Je to taková alternativa bydlení v novém, ve starém stylu. Všude dřevo a jeho vůně. Všechno však záleží na financích. Také už několik let slibujeme dětem dovolenou u moře. Když však člověk vidí v televizi krach jedné cestovky za druhou, tak si říká, že i doma (v ČR) jsou krásná místa.

10.) A je tu konec. Děkuji za odpovědi a klasická otázka na závěr - Je něco, co bys nám o sobě chtěl říct a na co jsem se nezeptal?
Takových věcí je hodně, ale s ohledem na různé skutečnosti o nich nemohu mluvit. :) Ale je jedna věc, kterou bych asi prozradit mohl, ale nechám si ji na později, zveřejním ji na Twitteru. Jak se říká "Moudří asi pochopili", ale jsem zvědavý, kolik lidí na to přijde. ;) Každopádně děkuji za pozvání, přeji všem krásné prázdniny a 10 otázkám pro ... mnoho spokojených čtenářů.

Předchozí rozhovory zde.

7.7.12

10 otázek pro ... Prázdniny


Zdravím všechny čtenáře, ať už pravidelné, nebo nepravidelné. Začaly prázdniny a dovolené. Více než práci a povinnostem, se raději věnujeme odpočinku, rodině a kamarádům. Proto věřím, že pochopíte, že během letních prázdnin bude 10 otázek pro ... vycházet poněkud nepravidelně. Dnes třeba nevyjdou.

Samozřejmě se budu snažit "ulovit" co nejvíce rozhovorů, aby jste se mohli seznámit s uživateli Twitteru, které nesledujete, ale mohli by být pro vás zajímaví.

Přeji vám krásné léto, spoustu krásných zážitků z dovolených a také fotografické úlovky. Kdyby jste se chtěli pochlubit, kde jste byli, co jste viděli a navštívili, není problém. Napište mi na Twitter, nebo do komentářů a vaši fotografii rád zveřejním.


Takže hurá k vodě a ať vám sluníčko svítí! Mějte se hezky a u dalších 10 otázek pro ...

Ahoj

Předchozí rozhovory zde.